Sta je er wel eens bij stil hoeveel voorouders je hebt? Dat aantal is bijna niet te bevatten. Iedere generatie terug verdubbelt het aantal. Al die mensen hebben vanalles meegemaakt. Positief en negatief. Gelukkige momenten en verdrietige of zelfs traumatische momenten. Gebeurtenissen met grote en met minder grote impact. Deze gebeurtenissen, het gedrag en de eventuele ongeschreven wetten en regels die daaruit zijn ontstaan, liggen opgesloten in het familiesysteem.
Jij bent onlosmakelijk aan dat familiesysteem verbonden. Onbewust neem je deze patronen, regels en gedrag over en geef je ze – soms tegen wil en dank – ook weer door aan jouw eventuele kinderen.
Ervaar je terugkerend op bepaalde vlakken problemen? Vind je het bijvoorbeeld lastig om grenzen aan te geven op het werk? Of om de mensen in je team op hun gedrag aan te spreken? Om ruimte in te nemen? Ben je vatbaar voor de mening van anderen? Vind je het lastig om consequent te zijn richting je kinderen?
Dit kan zomaar zijn oorsprong hebben in gebeurtenissen in eerdere generaties en hoe daarmee werd omgegaan.
Bij een opstelling ga je op zoek naar de kern van het probleem, vanuit het onderbewuste.
Ik krijg regelmatig te horen: “Ik heb goed contact met mijn ouders en de rest van de familie, ik heb geen opstelling nodig.” Dat je fijn contact hebt, is goed om te horen. Houden zo. De impact van de geschiedenis is echter groter dan je denkt. Niet voor niets is een gezegde: “Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd hem te herhalen.”
> Ken jij jouw familiesysteem en de bijhorende geschiedenis?