“Zit je nog op je plek?” Een eenvoudige vraag die vaak dieper gaat dan je denkt. Gisteren kwam dat ook weer duidelijk naar voren. Samen met Karin Hurkens (OER-opstellingen) organiseerde ik een sessie voor mensen met werkgerelateerde vragen. En in alle organisatieopstellingen ging het in de basis over het belang van de juiste plek innemen.
Bij één opstelling werd de vraag onderzocht waarom er op een bepaalde afdeling meer verloop was dan op andere afdelingen. Als een van de oorzaken kwam naar voren dat twee managers dezelfde plek wilden innemen. Het bleek onduidelijk te zijn hoe hun functies zich tot elkaar verhouden.
Bij een volgende opstelling, waarin de communicatie tussen teamleden lastig was, werd zichtbaar dat er een teamlid was weggegaan zonder een passend, correct afscheid te krijgen. Ondanks dat hij fysiek weg was, was hij nog volop aanwezig. Zijn plek was als het ware nog bezet. Dit zorgde voor een blokkade tussen de mensen in het team en er was geen oog meer voor de geschiedenis. Toen hij in de opstelling alsnog eervol werd bedankt voor alles wat hij voor de organisatie had gedaan en betekend, ontstond er ruimte, kwamen mensen in beweging en werd de geschiedenis weer zichtbaar.
Bij de laatste opstelling wenste de vraagsteller meer luchtigheid en een betere werk-privé balans. De oorzaak hiervan was te herleiden naar de eigen plek in het familiesysteem. Die mag beter ingenomen worden.
Organisatieopstellingen: een stukje theorie
Als we kijken naar de theorie van organisatieopstellingen gelden sowieso de drie natuurwetten. Naast het feit dat geven en nemen in balans dienen te zijn, zijn het recht om erbij te horen en de sociale ordening van cruciaal belang. Die laatste twee hebben alles te maken met de ‘plek’ van iets of iemand. Zo heeft ieder individu, ieder team en iedere product of dienst een specifieke positie in de organisatie. Dus ook ingehuurde mensen, stagiairs, mensen die op een andere locatie werken, succesvolle en minder succesvolle producten. Alles en iedereen hoort erbij, ook de (ontstaans)geschiedenis.
Zoals Siebke Kaat en Anton de Kroon beschrijven in hun boek Systemisch Adviseren is een organisatie een samenhangend geheel. Het niet zien van bepaalde elementen ondermijnt die samenhang en dus de stabiliteit. Het ontbreken of dubbel bezetten van plekken kan bijvoorbeeld tot disbalans leiden, terwijl het innemen van elkaars plek de harmonie verstoort.
Verder blijkt dat als je in je familiesysteem niet op de goede plek staat, je daar vaak ook last van hebt in een ander systeem, zoals dat van de organisatie waarin je werkt. Het voordeel van een organisatiesysteem, is dat je ervoor kunt kiezen om het te verlaten. Je zult echter zien dat, als je de kern van het probleem in je familiesysteem niet aanpakt, de kans best groot is, dat je in een nieuwe werkomgeving weer in dezelfde valkuil trapt.
Ontdek je plek
Of het nu om je plek in het familiesysteem gaat, om je positie op het veld bij je sportteam, of de rol die je hebt in de organisatie waar je werkt; met systeemopstellingen kun de juiste plek in het systeem (her)ontdekken.
Voor het nieuwe jaar wens ik je toe dat je jouw plek kunt innemen in de voor jou belangrijke systemen, zodat je jezelf kunt zijn en vanuit je kracht kunt handelen.
Jacqueline